Κάντε κλίκ για να κατεβάσετε το αρχείο
Υπο επανέκδοση
Κάντε κλίκ για να κατεβάσετε το αρχείο
Δράση:
Ψηφιακή ή Έντυπη
Επανέκδοση Έργου
Dott. ΠΕΡΣΕΑ ΑΘΗΝΑΙΟΥ
 
 
mouseio
agathonisi
leros
 
epimenoume ellada

 Webcam Temple of Olympic Zeus - Adrian's Gate
www.hellenic-foundation.gr
ΙΔΡΥΤΗΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

High Resolution Camera System 10 sec. updates


EN


Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Πάνω στον ισοπεδωμένο λόφο του Ολυμπιείου κυριαρχεί η λατρεία του πατέρα των θεών , ήδη από τα πρώτα ιστορικά χρόνια. Μάλιστα, στις αρχές του 6 ου αι.π.Χ., υπήρχε στόν ίδιο χώρο ένας μεγάλων διαστάσεων πέτρινος ναός , αφιερωμένος στον Όλυμπο Δία. Αυτός ο αρχαικός ναός πρέπει να υπήρξε ένας από τους επιβλητικότερους της Αθήνας , στα ύστερα γεωμετρικά και στα αρχαικά χρόνια.

Στα 517 π.Χ. ο γιός του Ιππία και εγγονός του Πεισίστρατου, ο Πεισίστρατος ο νεότερος, φιλοδόξησε να φτιάξει στον ίδιο χώρο έναν ακόμα εντυπωσιακότερο ναό για τον βασιλιά του Ολυμπου. Τα έργα ξεκίνησαν , και οταν έφθασαν στο κρηπίδωμα (βάση ) του ναού έπεσε η τυραννία. Στη συνέχεια οι Αθηναίοι, που ζούσαν στη μέθη της νεοσύστατης δημοκρατίας, σταμάτησαν το κτίσιμο του μεγάλου ναού , που μοιραίως θύμιζε τους Πεισιστρατίδες και το μισητό τυραννικό καθεστώς.

Όταν κτίζεται το Θεμιστόκλειο τείχος, όλο το όμορφο οικοδομικό υλικό, που υπήρχε εκεί από την εποχή των Πεισιστρατιδών, χρησιμοποιήθηκε για να χτισθεί ο ανατολικός βραχίονας του Τείχους, που περνούσε μπροστά από το Ολυμπιείο.

Το 174 π.Χ. ο βασιλιάς της Συρίας, Αντίοχος Δ ο Επιφανής, θέλησε ν αφήσει λαμπρό έργο πίσω του. Τότε θυμήθηκε τον ναό του Διός και έστειλε τον αρχιτέκτονα Κοσσούτιο να συνεχίσει τα έργα. Ομως, εννέα χρόνια αργότερα ο Αντίοχος πεθαίνει και ο ναός του Ολυμπίου Διός παραμένει πάλι ημιτελής. Και σαν να μην έφθανε αυτό, στα 86 π.Χ. έρχεται στην Αθήνα ο φοβερός ο στρατηγός Σύλλας, αρπάζει πολλούς κορινθιακούς κίονες και οικοδομικό υλικό από το Ελληνιστικό Ολυμπιείο και το μεταφέρει στη Ρώμη, στο Καπιτώλειο, για τον εκεί ναό του Διός.

Μόλις στα 125 μ.Χ. φάνηκε ν αλλάζει το ριζικό του Ολυμπιείου. Ο φιλέλληνας αυτοκράτορας Αδριανός , μέσα σε μια πενταετία περίπου , τελειοποιεί τον ναό. Το ιερό οικοδόμημα ήταν δίπτερο, δηλαδή είχε Διπλή σειρά κιόνων στις μακριές πλευρές και άλλες τρείς σειρές από οκτώ κίονες ανατολικά και δυτικά. Είχε συνολικά 104 κίονες και υπήρξε ο μεγαλειωδέστερος ναός της ρωμαικής αυτοκρατορίας. Γύρω στα 131 -132 μ.Χ. ο Αδριανός έρχεται να εγκαινιάσει το μεγαλοπρεπές δημιούργημα του και αφιερώνει στο εσωτερικό του ναού το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διος.

Έτσι , η Αθήνα στολίσθηκε με έναν ακόμη καλλιμάρμαρο ναό. Μέσα στον περίβολο του ναού, όλες οι πόλεις και οι αποκίες έστησαν από έναν ανδριάντα του Αδριανού. Ανάμεσα τους, ο ωραιότερος ήταν αυτός των Αθηναίων που παρουσιάζει τον αυτοκράτορα ως σύμβωμον του Διός. (1)

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ

Οι Αθηναιοι, θέλοντας να τιμήσουν τον φιλαθήναιο αυτοκράτορα εκτισαν την Πύλη του Αδριανου. Κάτω από αυτή τη δοξαστική πύλη πέρασε ο Αδριανός όταν ήρθε για τα εγκαίνια του μνημειώδους ναού του Ολυμπίου Διός.

Η Κορινθιάζουσα πύλη υπήρξε το ορόσημο διαχωρισμού της παλαιάς πόλης της Αθήνας και της νέας συνοικίας που ίδρυσε ο σύμβωμος του Διός ,Αδριανός, Μάλιστα, στήν ανατολική ζωφόρο, πάνω από την αψίδα, υπάρχει ακόμα και σήμερα η επιγραφή «Αιδ'εισίν Αδριανού κ'ουχί Θησέως πόλις»¨....δηλαδή , από εδώ είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα. Στη δυτική πλευρά της πύλης , η επιγραφή πληροφορεί: «Αιδ εισίν Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις»....δηλαδή , εδώ είναι η Αθήνα, η προηγούμενη πόλη του Θησέα.

Στα μεσαιωνικά χρόνια, η δοξαστική πύλη του Αδριανού έγινε η Καμαρόπορτα της βασιλοπούλας. Ίσως με τη λέξη βασιλοπούλα να εννοούσαν την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Αθηναιδα –Ευδοκία, επειδή από εδώ περνούσε κανείς για να πάει στη λαμπρή βασιλική του Ιλισού, που πιστεύεται πως έκτεισε η ευσεβής Αθηναία αυτοκράτειρα. Στα 1778, ο τούρκος διοικητής Χατζή-Αλή Χασεκής περιέβαλε την Αθήνα με ένα τείχος και τότε η Καμαρόπορτα της Βασιλοπούλας ενσωματώθηκε στο τείχος και λειτούργησε ως δευτερεύουσα πύλη. (2) (3)

(2) Αρτεμις Σκουμπουρδη, ΑΘΗΝΑ, (Εκδοσεις Τοπιο, 1996) σ.141 – 142

(3) Περσευς Αθηναιος, Κριτικη Βιβλιου, Ημερησια 24-6-1996Τό Τέμενος της Ολυμπίας Γης

Στη Νότια πλευρά του Ολυμπείου, υπήρχε τεμενος αφιερωμενο στην Ολυμπία Γη. Η μάνα θνητών και αθανάτων Γή λατρευόταν εδώ από τα βάθη των αιώνων με το προσωνύμιο Ολυμπία, παρμένο από το «άξιον τέκνον» της , τον Ολύμπιο Δία.

Μπροστά από το τέμενος της μάνας Γής βρισκόταν ένα χάσμα, απ όπου πίστευαν πως έφυγαν τα νερά του κατακλυσμού τον καιρό του Δευκαλίωνος. Οπως ο Νώε της βίβλου, έτσι και ο Δευκαλίων και η Πύρρα της Ελληνικής μυθολογίας ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι που επέζησαν ύστερα από έναν φοβερό κατακλυσμό. Όταν η οργή των θεών πέρασε, άραξαν στόν Παρνασσό, όπου ήρθε μήνυμα από τους θεούς πως, αν θέλουν να αναστήσουν των ανθρώπων το γένος, πρέπει να ρίχνουν πίσω τους «τα κόκαλα της μέγαλης μανας» . Ο Δευκαλίων ερμήνευσε την Εντολή : μάνα είναι η γή και τα κόκαλα της οι πέτρες της. Άρχισαν, λοιπόν, να ρίχνουν πέτρες πίσω τους και από τις πέτρες του Δευκαλίωνος γεννιούνταν άνδρες , ενώ από της Πύρρας γυναίκες. Οι πέτρες με αυτό τον τρόπο ζωντάνεψαν έναν ολόκληρο λαό, γι αυτό η προιστορική λέξη λας, που σημαίνει πέτρα , δημιουργεί τη λέξη λαός. Ο λαός αυτός ονομάσθηκε Ελληνικός από τον Έλληνα , τον πρωτότοκο γιό του Δευκαλίωνος και της Πύρρας.

(1) Αρτεμις Σκουμπουρδη, Αθηνα Μια Πολη Μαγικη, (Αθηνα 2006, εκδοσεις Ι. Σιδερης,) σ.244,246, 250

 
2006 ©             Αρχική          Εκδόσεις-Βιβλία(Downloads)         Webcams         Συνδέσεις           Επικοινωνία          Δελτίο Τύπου
 

Akropolis Live Cam

Akropolis

 


Adrianou Gate Live Cam

Olympieion

 


Saronikos - Island of Hydra Gate Live Cam

Saronikos - Island of Hydra

 
 

Skopelos Glossa Live Cam

Skopelos Glossa

 


Skopelos Glossa Live Cam

Skopelos Heritage Muceum

 


Skopelos Glossa Loutraki Live Cam

Glossa Skopelos: The Port of Loutraki

 


Skopelos Glossa Live Cam

Skopelos "Chora" - The Capital